My Drop

Hidratarea – importanța apei pentru sănătate în 11 beneficii (partea a doua)

Why is hydration so important for health

Despre obiceiuri sănătoase vorbește toată lumea. Există trenduri trecătoare sau din contră, diete pe care le utilizăm deja de mulți ani. Desigur, nu toate ni se potrivesc, oricât de multe beneficii ar aduce unora, există posibilitatea ca pentru noi să nu se aplice. De aceea, rămân la stadiul de recomandări generale, urmând a le personaliza apoi pentru fiecare individ în parte. Până și sportul, considerat de toată lumea drept una dintre cele mai eficiente metode de a arăta și a te simți bine, poate avea unele contraindicații. Doar un singur obicei nu poate da greș pentru nicio persoană, indiferent de vârstă, starea de sănătate, stilul de viață sau dieta alimentară: hidratarea💧.

A bea apă e întotdeauna o idee bună, iar a te decide să consumi o cantitate mai mare zi de zi are exclusiv beneficii. Problema e că oamenii cred că aceste beneficii țin exclusiv de modul de funcționare a organismului, însă în realitate apa afectează inclusiv starea noastră de spirit , cheful de viață, productivitatea la locul de muncă, nivelul de energie sau aspectul fizic. Continuăm seria de beneficii pe care consumul adecvat de apă le aduce cu lista de mai jos:

1. Hidratarea ajută la ameliorarea astmului și a alergiilor

Studiile arată că există o legătură între deshidratare și problemele respiratorii, explicația fiind că lipsa apei afectează plămânii, care sunt compuși din 83% apă, făcându-i să producă mucus. De asemenea, apa are capacitatea de a regla nivelul de histamină, de aceea prin hidratare nu se tratează sau previn alergiile, însă se controlează nivelul de acestuia.

2. Hidratarea previne durerile de spate

Oasele vertebrelor sunt susținute de discuri, formate în mare parte din apă. Lipsa apei în cantitate suficientă, distruge aceste discuri și produce durerile de spate. Consumul de apă le reface însă pentru a funcționa corect și poate reduce probabilitatea de a dezvolta dureri de spate.

3. Hidratarea ameliorează durerea de gât

A te menține hidratat contribuie și la reducerea durerii de gât. Atunci când ești deshidratat, corpul nu mai poate produce suficientă salivă, astfel încât să mențină gâtul lubrifiat în mod natural, lucru care va agrava inflamația. Apa, ceaiurile calde sau supele sunt alegeri optime în aceste cazuri.

4. Hidratarea mărește capacitatea de concentrare

Deshidratarea este deseori asociată cu o stare de neliniște care implicit ne crează dificultăți în a duce la bun sfârșit anumite activități, mai ales cele care implică concentarea, cum ar fi: cititul și învățatul, munca intelectuală sau fizică. Acest lucru se întâmplă pentru că celulele din creierul nostru nu mai funcționează așa cum ar trebui, adică trebuie să depună un efort suplimentar ca să îndeplinească orice task în condiții normale.

5. Hidratarea în perioada sarcinii și a alăptării

Femeile însărcinate au nevoie de o cantitate mai mare de apă pentru că și nevoile lor sunt suplimentare: formarea lichidului amniotic, dezvoltarea fătului, transportul nutrienților, digestia corespunzătoare sau eliminarea toxinelor sunt doar câteva dintre ele. Deshidratarea poate duce la probleme în dezvoltarea viitorului copil, dar și pentru mamă. Și producția laptelui matern este un aspect influențat de cantitatea de apă băută. De asemenea, deshidratarea, în termeni generali, apare atunci când pierdem mai mult lichid decât cel consumat, iar perioada alăptării reprezintă un astfel de exemplu. În plus, în timpul alăptării, corpul eliberează oxitocină care dă o stare de sete, tocmai pentru a încuraja consumul de apă.

6. Hidratarea contribuie la creșterea părului și a unghiilor

La fel ca în cazul pielii, atât părul, cât și unghiile au nevoie de îngrijire și din interior. În cazurile în care se consumă insuficientă apă, părul devine uscat, fragil, se rupe mai ușor, iar scalpul uscat duce la apariția mătreții. Cât despre unghii, acestea se vor exfolia și se vor rupe mai ușor.

7. Apa reglează temperatura corpului

Acesta ar putea fi unul dintre cele mai cunoscute și aplicate dintre beneficii. Știi zilele călduroase de vară, cu temperaturi ridicate, în care corpul este supraîncălzit și simți nevoia să bei apă? Practic ceea ce face apa este să regleze temperatura corpului. Corpul previne supraîncălzirea prin schimbul de fluide: transpiră și înlocuiește apa pierdută. De aceea, apa este recomandată și în caz de febră, atunci când temperatura corpului urcă anormal de mult, indiferent de cauza ei.

8. Hidratarea previne pietrele la rinichi

Pietrele la rinichi apar atunci când urina este prea concentrată, efect al unui consum neadecvat de apă. Acest lucru crează dificultăți în a elimina substanțele din corp, ducând la apariția pietrelor la rinichi.

9. Hidratarea reduce riscul de infecții urinare

Și ca să continuăm cu alte probleme specifice urinării, hidratarea adecvată, tot datorită faptului că o diluează, previne apariția infecțiilor urinare. Consumul de apă ajută la eliminarea bacteriilor care le cauzează, ajutând astfel la eliminarea lor pe cale naturală. În plus, se reduce consumul de antibiotice, necesare pentru tratamentul acestor probleme.

10. Hidratarea eliberează stresul

Un singur litru de apă în minus față de necesarul zilnic, crește nivelul de cortizol din organism, cunoscut ca hormonul stresului. Atunci când nu consumăm suficientă apă, producem stres asupra tuturor organelor, care nu vor mai funcționa adecvat. Cercul vicios se leagă de faptul că atunci când suntem stresați, ne vom deshidrata și mai tare și vom uita să bem apă. Practic, stresul ne deshidratează și deshidratarea produse stres.

11. Hidratarea îmbunătățește somnul

Hidratarea contribuie la calitatea somnului și a odihnei din timpul nopții. Totuși, băutul apei exact înainte să adormim poate să ne facă să mergem la baie, ceea ce va întrerupe somnul și ne vom trezi obosiți. Cum putem să împăcăm și una și alta? Consumând apă pe parcursul zilei, dar evitând-o cu o oră înainte de a adormi, evitând cafeaua sau alcoolul și mergând la toaletă înainte de somn.

Așadar, apa e esențială pentru sănătate, afectează absolut fiecare element al vieții noastre și este necesară pentru orice activitate ne-am imagina. Dacă nu ți-e ușor să bei suficientă apă, găsești ajutor în secțiunea de produse și pe pagina de Instagram My Dr0p!

Hidratare plăcută! 💧

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to top